Maakproces

Hoe komt een spreekstok tot stand?

De basis voor een spreekstok is een tak van een boom of struik. Alle takken komen uit mijn eigen tuin, lekker duurzaam. Nadat ik de takken heb ‘geoogst’, schil ik de bast ervan af en maak de stok glad. Bij lange takken kijk ik ook al naar een geschikte plek om de tak door te zagen.

Nadat ze vier tot zes maanden buiten hebben gedroogd zijn ze geschikt om te verwerken.

Dan ga ik ‘met de stok zitten’ en vraag de stok voor eigenschappen heeft als het een talking stick is. Ook vraag ik welke symbolen, kleuren en veren de stok in zijn werk als spreekstok het beste ondersteunen. Wat er in me op komt schrijf ik op.

Dan doe ik research op het web, en kom ik tot een set veren, kleuren, symbolen, edelstenen en versieringen die op en aan de stok gemaakt kunnen worden. Sommige stokken vragen om houtsnijwerk en houtbrandwerk.

Alles schrijf ik op in mijn spreekstokkenschrift. Als het idee grotendeels uitgewerkt is ga ik nogmaals met de stok zitten en vraag of er nog iets mist, of veranderd moet worden.

Dan ga ik de stok maken, met volle aandacht.

Door dit proces met aandacht en zorgvuldigheid te doen, bekrachtigt de stok zich op tot waar die manier waarop het het beste zijn/haar werk als spreekstok kan doen. Dat zijn de eigenschappen die ik de eerste ‘samenzitting met stok’ heb genoteerd.

Al met al neemt het vervaardigen van een spreekstok ongeveer 15 tot 25 uur in beslag.